top of page
Search

Vier van de tien zorgmedewerkers dreigen zorg te verlaten

"Uit de Monitor Gezond werken in de zorg 2022 van Stichting IZZ in samenwerking met Universiteit Utrecht en Leiden, blijkt dat bijna 40 procent van de zorgverleners overweegt om de zorgorganisatie of zelfs de -sector te verlaten. Ongeveer 10 procent is dit daadwerkelijk van plan. Dit hangt samen met toegenomen druk op de mentale en fysieke gezondheid van zorgmedewerkers zelf.


De gezondheid en het welzijn van zorgmedewerkers worden onevenredig hard geraakt, stellen de onderzoekers. Uit cijfers van Stichting IZZ over 2021 bleek al dat zorgmedewerkers minder gebruik hebben gemaakt van zorg, terwijl zij juist meer gezondheidsproblemen hadden. Veel zorgmedewerkers hebben last van langdurige klachten na covid-19; gemiddeld bijna een op de drie. In Nederland is dit gemiddeld een op de acht. Ook is een op de vijf zorgmedewerkers vaak tot altijd lichamelijk uitgeput en is een op de zes emotioneel uitgeput.


De combinatie van gevaarlijke arbeidsrisico's, lage verdienmogelijkheid, extreme werkdruk, weinig ontwikkelingsmogelijkheden en oplopende (zorg)kosten maakt het werken in de zorg steeds onaantrekkelijker, stellen de onderzoekers. De intentie om de zorgsector te verlaten, is het hoogst onder jonge medewerkers tot 36 jaar (49 procent). Jonge zorgmedewerkers verzuimen steeds vaker en langer. Het verzuim is in 2021 met 10 procent toegenomen onder jongeren ten opzichte van 2020. Gemiddeld is de stijging 6 procent in de zorg.

Uit de FNV Zorgbarometer bleek onlangs dat jonge medewerkers ook vaker hun baan in loondienst achter zich willen laten om als zelfstandige aan de slag te gaan. Zes op de tien zorgmedewerkers onder de 35 jaar overweegt zzp'er te worden. Dat is twee keer zoveel als in andere beroepen."


HiNurse ondersteund diverse zorgorganisaties hierbij als het gaat om "internationale" recruitment, onboarding, ontwikkeling en behoud van zorgprofessionals.

Klik voor meer informatie hier om het gehele artikel door te lezen: https://www.skipr.nl/nieuws/vier-van-de-tien-zorgmedewerkers-dreigen-zorg-te-verlaten/
10 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page